מבנים היסטוריים
שכבת בר מצווה תש"פ מזמינה את הקהילה לסיור בנושא תולדות ששת המבנים הראשונים בקיבוץ קטורה.
הסיור הוא סיכום פרויקט מחקרי של השכבה שנעשה בשיתוף עם הארכיון.
בסיור תגלו :
•איפה היה בית התינוקות הראשון?
•למה שימש מבנה יד שניה הנוכחי לפני כן?
•מי היו התושבים הראשונים של מחסן הבגדים?
ועוד הרבה גילויים חדשים ומפתיעים !!
כיתת בר מצווה
תש"פ 2019-2020
ספריה
• 1973-1976 – מקלט חדר אוכל - מקלט היאחזות
• 1975 – מחסן בגדים
• 1976 – מבנה של הנה"ח
• 1982 – ספריית ילדים במקלט חדר אוכל
• 1983 – במרכז (ספל"ש)
• 2002 – מבנה ע"ש דן טקר
מאז הקמתו, האנשים שהצטרפו לקיבוץ, אהבו לקרוא, וכן באותה התקופה לא היו טלוויזיות, אינטרנט, או טלפונים חכמים, לכן אחת מהדרכים להעביר את שעות הפנאי הייתה קריאת ספרים.
מגורי החברים היו קטנים, ולא היה מקום לאחסן את כל הספרים, וברוח השיתופיות של הקיבוץ החליטו עוד בשנים הראשונות על הקמת ספריה מרכזית.
הספריה עצמה נדדה ממבנה למבנה עד שהגיעה למקומה הנוכחי במבנה ע"ש דן טקר.
מחסן בגדים
מחסן הבגדים הוקם ב-1975, בשנה הראשונה לאחר הקמתו שימש כמגורים עבור יהודה הצעיר. בנוסף היה במבנה זה לתקופה חדר פסנתר וכן חלקו שימש כספרייה לזמן קצר.
ב-1977 ייעוד המבנה הוסב למחסן בגדים. בשונה מאנשים המתגוררים בערים, אשר רובם ככולם מחזיקים בביתם מכונת כביסה ודואגים לכל מלאכת הכביסה והקיפול עבור בני המשפחה, בקיבוץ, שולחים את הבגדים המלוכלכים למכבסה מרכזית. כל בגד מסומן במספר של בעליו, ולאחר שכובס, עובר לקיפול במחסן הבגדים, שם הוא ממתין שיאספו אותו.
מעבר לכך שהחזקה של מכונת כביסה באותם הימים הייתה יקרה ולא מעשית עבור כל אחד מהחברים, השירות שמחסן הבגדים נתן אפשר לאנשים להיות מרוכזים בעבודותיהם בשעות העבודה ובמשפחתם לאחר מכן.
כיום יש למשפחות רבות מכונת כביסה ביתית, אך מי שבוחר בכך יכול עדיין להשתמש בשירותיו של מחסן הבגדים שכוללים מעבר לכביסה, גם תיקונים, והעברת בגדי ילדים מאחד לשני.
ארכיון
1974-1976 – מחסן
1976-1988 – בית מלאכה
2006-2008 – יד שניה
מתישהו בין 2008- 2015 – חדר טבע
2016- היום – ארכיון
ארכיון
הארכיון משמר את העבר עבור העתיד. יש בו תמונות, מסמכים וחפצים שונים שמספרים את הסיפור של חיי הקיבוץ לאורך השנים, החל מלינה משותפת, מסמכים, רפת ועד תמונות של חיי הקהילה והתפתחות הקיבוץ.
בית מלאכה
בשנים בו פעל בית המלאכה ניסו לשווק כלים ומזכרות מאמייל עבור שוק התיירות בערבה ובארץ.
יד 2
1974-1976 – מבנה לשימוש כללי
1976-1994 – אספקה קטנה, לאחר מכן האספקה עברה ל"תוספת" בחדר האוכל
מתישהו בין 1994 עד 2000 – חצר, לתקופה קצרה בלבד.
2009-היום – יד 2.
אספקה
בתחילת דרכה באספקה היו מצרכים מועטים בלבד. לא היו באספקה פירות וירקות, קמח או סוכר (אשר חולקו ממקרר פתוח ליד המטבח). המוצרים שנרכשו באספקה נרשמו ידנית וחויבו לאחר מכן מתקציב החברים. האספקה הייתה פתוחה רק אחרי שעות העבודה ומלבד קניות היה זה גם מפגש חברתי של חברי הקיבוץ וילדיהם, כאשר הזיכרון הבולט ביותר הוא שהילדים ישבו לאכול גלידה על שוחת ביוב סמוכה למבנה.
יד 2
לכל אחד ואחת יש דברים שאינם צריכים יותר, עומדות בפניהם שלוש אפשרויות: לזרוק, להשאיר בבית כי חבל לזרוק, להעביר למישהו אחר שייהנה מאותו הפריט. יד 2 נותנת את האפשרות למצוא בית חדש לבגדים, צעצועים, ספרים, כלי בית ועוד. שימוש חוזר בחפצים תורם לשמירה על הסביבה ומפחית את כמות הזבל שאנו מייצרים. כמו כן העברה של דברים מאדם אחד לשני, מחזקת את עקרון השיתוף ומעידה על אורח חיים קיבוצי צנוע.
היאחזות
1970 – בנייה.
1973 – הקמת קיבוץ קטורה.
1973-1974 – מגורי חברים.
1974-1975 – בית תינוקות ראשון.
1974 עד היום – מבנים מגורים של זמניים בקיבוץ.
1994-2008 – מרפאה ווטרינרית הייתה ביחידה ב-1.
שמה של שכונת ההיאחזות הוא השריד שמזכיר את היאחזות הצבא שהייתה במקום לפני הקמת קיבוץ קטורה. המבנים הראשונים של הקיבוץ שהיוו את ההיאחזות כללו את מבני המשרדים, חדר האוכל (שעבר הרחבות ושינויים במשך השנים), מועדון החברים ושני מקלטים.
רובם המוחלט של החדרים בשכונת ההיאחזות שמשו מאז ומתמיד למגורים, בהתחלה של חיילים, לאחר מכן חברי קיבוץ (עד שעברו למבנים מרווחים יותר שנבנו), ומגורי זמניים כפי שקיימים במבנים אלו עד היום.
בכל אחת מהיחידות שני חדרי שינה, שירותים ומקלחת ומטבחון. בכל אחד מהחדרים התגורר זוג (כלומר שני זוגות ביחידה). חברים רווקים גרו שניים בחדר. זכאות לחדר לבד הגיעה לאחר מספר שנות חברות.
בשנת 1974 נולד תינוק לאחד מזוגות החברים, ואת היחידה הסמוכה ליחידה של ההורים הפכו לבית התינוקות הראשון של הקיבוץ (ומי שגר שם באותו הזמן עבר לחדר אחר).
מועדון
1970 – בנייה – אחד ממבני ההיאחזות
1973 – הקמת קיבוץ קטורה
1973-1974 – האספקה הייתה ממוקמת במבנה סמוך למועדון.
1977-1981 – בית כנסת – עד שעבר למרכז.
1994 – שיפוץ מועדון.
2012 – הוספת deck למועדון.
בתחילת דרכו של הקיבוץ שימש המועדון לאסיפות והתכנסויות, ולילדים אסור היה להיכנס. כשהגיעו לגיל 18 היה טקס סמלי של קבלת המפתח של המועדון. לקראת סוף שנות ה-90 נוהג זה פסק וכיום ילדים יכולים להיכנס. במהלך השנים ביקרו את קיבוץ קטורה אישים שונים, ביניהם, יצחק נבון, יצחק רבין ושמעון פרס, המועדון שימש כאולם רשמי לאירועים אלו.
האספקה הראשונה של הקיבוץ הייתה ממוקמת בצידו המערבי של המועדון ובכל יום שישי כל חבר קיבל בקבוק קולה וחפיסת שוקולד לשבת.
כיום המועדון משמש להתכנסויות, ערבי תרבות, ישיבות ועוד.
משרדים
מבני המשרדים היו חלק מהיאחזות הנח"ל שהייתה בקטורה לפני הקמת הקיבוץ.
ככל שעבר הזמן ייעוד החדרים במבנים אלו השתנה בקצב גבוה, חלק מהחדרים חולקו, נסגרו מרפסות, ואף נבנה מבנה נוסף בין המבנים המקוריים. כל זאת כדי לתת מענה לצרכים של הקיבוץ עם התפתחותו וגדילתו. אם בעבר ניתן היה להסתפק בשלושה עד ארבעה חדרים ששימשו כמשרד, היום, יש לא פחות משניים עשר משרדים! וגם זה לא מספיק.
שירותים נוספים שניתן היה לקבל במבנים אלו בעבר היו שירותי רפואה, מחסן בגדים. בית כנסת, ספרייה וטלפוניה, מרפאת הקיבוץ הייתה המבנה שהיום משמש את הנהלת החשבונות זאת עד העברתה למבנה המרפאה שנבנה בתחילת שנות השמונים. באחד החדרים רוכזו בשנים הראשונות של הקיבוץ בגדים אשר נשלחו לכביסה מחוץ לקיבוץ, וכן גם היה חדר טלפונים – מאחר ולא היו טלפונים בבתים (וגם לא טלפונים חכמים בכיס של כל אחד), חברים השתמשו בטלפון משותף שהיה באחד המשרדים (וגם הוא עבר ממקום למקום). בית הכנסת הראשון של הקיבוץ היה גם במבנים אלו, עד שעבר למועדון לאחר כשנתיים, והספרייה גם הייתה שם לתקופה קצרה באחד מגלגוליה.
כיתת בר מצווה